Cum să facen un păstrăv la grill fără să se lipească de grătar

10.08.2018

Cum să facen un păstrăv la grill fără să se lipească de grătar

- Pentru ca păstrăvul să nu se prindă de grătar, acesta trebuie să fie foarte bine încins și uns (pulverizat) cu ulei, chiar înainte de a așeza peștele. Ne asigurăm, de asemenea, că grătarul este curat, fără aderențe arse rămase de la alte preparate. Abia apoi punem păstrăvul pe grătar. În momentul în care îl așezăm, ar trebui să auzim un sfârâit plăcut.

- Focul trebuie să fie mediu, iar durata de gătire pe fiecare parte ar trebui să fie de 6 – 10 minute. Dacă aveți un grătar cu capac, un păstrăv cu greutatea în jurul a 300 de grame poate fi întors după 6 minute, iar dacă grătarul este deschis, va fi nevoie de 10 minute. În general, orice preparat făcut la grătar ne ”spune” când îl putem întoarce. Asta pentru că atunci când e bine făcut, se desprinde singur de grătar. Aceeași situație e și cu păstrăvul. În momentul în care pielea a devenit crocantă și bine friptă, se poate întoarce ușor pe partea opusă. Evident, cu cât am uscat noi mai bine pielea, cu atât mai repede va deveni crocantă.

- Pentru a întoarce păstrăvul pe grătar, se recomandă să folosiți o spatulă de metal, cât de lungă se poate. O introduceți ușor între grătar și păstrăv, eventual, ajutați-vă cu o altă spatulă pe care să o aplicați deasupra peștelui și, dintr-o singură mișcare, întoarceți-l. Păstrăvul se gătește pe partea opusă încă 6-10 minute, în funcție de tipul de grătar și de gramaj. Terminațiile cozii și înotătoarele se vor arde, e firesc să se întâmple asta.

Înapoi